Stránky

nedeľa 7. júla 2013

Jack London - Deti slnca a mrazu

Jack London - Deti slnca a mrazu
Vydalo nakladateľstvo Smena, Edícia Svet dobrodružstiev
Preložil: Š. Kýška, ilustroval Zdeněk Burian
Náklad 8400 výtlačkov, 1. vydanie, rok vydania 1956, 320 strán


Doslov na prebale:
Milý čitateľ! Otváraš knihu poviedok a stretávaš sa so starým známym: spisovateľom-tulákom, spisovateľom, čo všade a vždy bol predovšetkým človekom, spisovateľom, očareným prírodou a šírymi diaľkami, ktorý v poviedke zo svojich mladých liet píše: "... a dobrodružstvo nezaplatíš ničím..."
No nielen láska ku dobrodružstvu vložila pero Londonovi do rúk. Pravda, inšpirovali ho zväčša vlastné zážitky, lebo kus sveta prešiel, mnoho poskusoval, prežil, veľa videl. A díval sa na život otvorenými očami, jasne videl, na čej strane je pravda a právo. Smelo ukázal svetu pravú tvár bieleho plemena, ktoré tvrdou rukou gniavilo statočných Indiánov i Eskimákov na Severe, a nútilo ich brániť si vlasť i krvavo sa pomstiť. Ukázal belocha-kolonizátora, čo v južných moriach utláča domorodcov, chamtivo čiaha za prírodným bohatstvom a bez výčitiek svedomia prináša takzvanú "civilizáciu": alkohol, choroby a biedu. V poviedkach z amerického prostredia odhalil zasa celú surovosť kapitalistického zákona, ktorý ponižuje človeka na nedôstojného živočícha.
London nám približuje pestré typy v plnej sviežosti a živnosti. S láskou a s teplým ľudským citom skláňal sa k utláčaným, ostro, odvážne bil chamtivcov a ničomníkov a pevne veril, že budúcnosť bude patriť biednym a poníženým. Tým potvrdil svoje životné krédo: "Verím v šľachetnosť a veľkosť človeka... A napokon - verím v robotnícku triedu."

Foto:





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára